Неділя, 05.05.2024, 07:50 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS

Товариство молодих вчених ІФРГ НАН України

Головна » 2010 » Листопад » 10 » Акція протесту "Студентський наступ"
09:39
Акція протесту "Студентський наступ"

11 листопада студенти вийдуть на акцію за доступну і якісну освіту. Вони висловлять протест проти спроб комерціалізації освіти, а також висунуть цілу низку позитивних вимог. Демонстрація в Києві почнеться о 16:00 з пл. Перемоги, звідки студенти пройдуть маршем до Міносвіти.

Студентський протест

Організаторами акції в Києві виступили Незалежна студентська профспілка "Пряма дія” та осередки Всеукраїнської молодіжної організації "Фундація регіональних ініціатив” (ФРІ). Акція солідарності за участі інших студентських та молодіжних організацій відубеться в Хмельницькому, Львові та Полтаві, планується в Ужгороді. Про солідарність з акцією заявила молодь Кіровограда, Донецька, Івано-Франківська, Житомира, Дніпропетровська, Сімферополя, Рівне, Дубно, Кам’янець-Подільська, Одеси, Харкова та Вінниці. 

Нагадуємо, що студентські протести проти платних послуг на початку жовтня зібрали по всій країні більше 20000 студентів. У 14 містах відбулися широкомасштабні акції. Студенти піднялись спілно проти соціальних утисків з боку влади. І вперше з 2004 року така кількість людей безкоштовно вийшла на вулиці відстоювати свої права. Студенти відчули свою силу, а влада відверто злякалася. Проте Уряд так і не відмінив постанову №796 про платні послуги, а лише вилучив декілька пунктів, наголошують студентські активісти. Університетам досі дозволено здавати кімнати в гуртожитках третім особам, вводити побори за виготовленні дипломів, студентських та заліковок, використовувати навчальні приміщення в комерційних цілях. В обхід Конституції документ продовжує дозволяти встановлювати плату за складання абітурієнтами зовнішнього незалежного оцінювання ("підготовка до вступу до вищих навчальних закладів та до зовнішнього незалежного оцінювання” – р.1, п.5), плату за користування Інтернетом (р.2, п.10; р.8 п.13) та послугами шкільних та університетських бібліотек ("виконання складних тематичних, інформаційних та довідково-бібліографічних запитів” – р.1, п.21), плату за обмундирування студентів та курсантів (р.1, п.17), плату за прийом кандидатських іспитів (р.1 п.11), плату за оформлення студентських та учнівських квитків, залікових книжок (р.8, п.7), плату за надання у тимчасове користування спортивного інвентарю та обладнання (р.4, п.3), плату за забезпечення оформлення документів про освіту (р.8, п.6), плату за харчування дітей у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах (р.1, п.18), пату за утримання вихованців у інтернатних навчальних закладах (р.1, п.19), а також сприятиме ще більшій появі платних "позакласних занять”, без яких високі оцінки учням та студентам просто не поставлять (пункти з усіх розділів постанови), та ін.

"Сьогодні в планах уряду є цілий ряд антистудентських ініціатив. Приміром, диференціація стипендій — тобто спроба урізати стипендії для тих, хто вчиться не на "відмінно”. Існують проекти щорічної індексації платні за контракт, а також скорочення держзамовлення на 25% (в тому числі на магістратуру). Іншими словами, комерціалізація освіти продовжується”, – стверджують активісти. Зокрема, проект нового Закону "Про вищу освіту” Міністерства освіти і науки дозволяє адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників (ст. 68 проекту); пропонує вилучити гарантію про прийняття на перший курс за безплатною формою навчання студентів дистанційної (заочної), вечірньої та екстернатної форм навчання (ст. 22 проекту); пропонує скасувати гарантію того, що фінансування підготовки кадрів з вищою освітою має здійснюється в обсягах не менших, ніж необхідних для забезпечення 100 і 180 студентів відповідних типів вищих навчальних закладів на кожні 10 тис. населення (ст. 67 проекту); загрожує узаконити хабарництво в школах та ВНЗ на стадії вступу абітурієнтів (ст. 43 проекту). Молодь нагадує і про те, що через Міністерство освіти часів попереднього Міністра депутати сьогоднішньої опозиції зареєстрували схожий законопроект № 6194. Водночас на акції "Студентський наступ” буде оголошено низку позитивних вимог, висунутих самим студентами. Серед них: • повне скасування постанови № 796 (та створення нормативно-правових актів надалі тільки разом з молоддю); • підвищення стипендій (до прожиткового мінімуму і прив’язка до нього); • здешевлення їдалень (прозорі тендери і відсутність націнок); • публічна фінансова звітність (від рівня адміністрації ВНЗ і аж до міністерства з публікацією звітності на електронних ресурсах відомств); • вільний вибір непрофільних предметів (формування навчальної програми спільно з викладачами факультету); • підвищення зарплат викладачам (зменшення навантаження і підвищення зарплат, що дозволить займатися науковою діяльністю); • вільний цілодобовий доступ до гуртожитків для студентів, які в них живуть; • доступна освіта (ліквідація механізмів корупції, збільшення держзамовлення і прозорість формування плати за проживання в гуртожитках та плати за навчання (для студентів-контрактників), недопущення зменшення законних гарантій доступності освіти).

"Звучить трохи фантастично? Та все це – лише той мінімум, який вже давно мають європейські студенти. Вони здобули ці права у боротьбі. Тепер спробуємо і ми”, – заявляють у студентській профспілці "Пряма Дія”. Демонстрація 11 листопада відбудеться без участі жодних політичних партій та без політичної символіки, підкреслюють організатори. "Не можна віддавати соціальну боротьбу в руки політиканів. Ми вже довели, що можемо самі за себе постояти. Політична атрибутика на наших акціях заборонена. Той хто її принесе — провокатор. Також забороні підлягають будь-які ультраправі та ксенофобські гасла” – підкреслюють активісти.

Переглядів: 690 | Додав: PlaNTa | Теги: Акція протесту, комерціалізація освіти, Студентський наступ
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Погода

Google перекладач